بررسی اثرات جایگزینی کنجاله کنجد فراسودمند با کنجاله سویای وارداتی بر شاخص‌های تولیدی مرغ‌های تخم‌گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشگاه گرگان. نویسنده مسئول

2 کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اصفهان

چکیده

این مطالعه به‌منظور بررسی اثرات عمل‌آوری زیستی بر ترکیب شیمیایی کنجاله کنجد و همچنین جایگزینی سطوح مختلف کنجاله کنجد عمل‌آوری شده با کنجاله سویا بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار انجام شد. در این مطالعه، تعداد 250 قطعه مرغ تخم‌گذار های-لاین W-36 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 5 تیمار آزمایشی با 5 تکرار و در هر تکرار 10 قطعه مرغ اختصاص داده شد. نتایج نشان داد که عمل‌آوری زیستی کنجاله کنجد سبب کاهش میزان اسید فایتیک و فیبر خام و افزایش سطح پروتئین خام و جمعیت باکتری‌های مولد اسیدلاکتیک شد (05/0>P). درصد تولید تخم‌مرغ و توده تخم‌مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار تغذیه‌شده با جیره شاهد و جیره‌های حاوی سطوح 25 و 50 درصد کنجاله کنجد عمل‌آوری شده به‌طور معنی‌داری بیشتر ولی ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با سایر گروه‌ها کمتر بود (05/0>P). جایگزینی سطوح مختلف کنجاله کنجد عمل‌آوری شده با کنجاله سویا موجب بهبود مقاومت و ضخامت پوسته تخم‌مرغ شد (05/0>P). بنابراین، با توجه به اثرات مثبت کنجاله کنجد عمل‌آوری شده بر عملکرد و صفات کیفی پوسته تخم‌مرغ‌های تخم‌گذار می‌توان از این منبع پروتئینی فراسودمند به‌عنوان جایگزین مناسبی برای کنجاله سویا در برنامه تغذیه‌ای مرغ‌های تخم‌گذار بهره برد.

کلیدواژه‌ها


الف) منابع فارسی
 
نورانیان، شهباز و نوبخت علی، (1395)، اثرات استفاده از تفاله سیب و پروبیوتیک بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های خون در مرغ‌های تخم‌گذار 65 تا 76 هفتگی، نشریه پژوهش‌های علوم دامی ایران، شمارة 2.
نبی‌ئیان، صدیقه، ساسان اسفندیاری و احسان سپهوند، (1396)، بررسی تأثیر متغییرهای کلان اقتصادی بر Q توبین (انگیزة سرمایه‌گذاری) بخش کشاورزی، فصلنامة تحقیقات اقتصاد کشاورزی، سال نهم، شمارة 3.
 
ب) منابع انگلیسی
AOAC, official methods of analysis, 16th ed, association of official analytical chemists, Washington, DC, 2005.
Abdel-Fattah, S. A., El-Sanhoury, M. H., El-Mednay, N. M., & Abdelazeem, F. (2008). Thyroid activity, some blood constituents, organs morphology and performance of broiler chicks fed supplemental organic acids. International Journal of Poultry Science, 7, 215-222.
Alshelmani, M. I., Loh, T. C., Foo, H. L., Sazili, A. Q., & Lau, W. H. (2016). Effect of feeding different levels of palm kernel cake fermented by Paenibacillus polymyxa ATCC 842 on nutrient digestibility, intestinal morphology, and gut microflora in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 216, 216-224.
Chiang, G., Lu, W. Q., Piao, X. S., Hu, J. K., Gong, L. M., & Thacker, P. A. (2009). Effects of feeding solid-state fermented rapeseed meal on performance, nutrient digestibility, intestinal ecology and intestinal morphology of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 23(2), 263-271.
Farran, M. T., Uwayjan, M. G., Miski, A. M. A., Akhdar, N. M., & Ashkarian, V. M. (2000). Performance of broilers and layers fed graded levels of sesame hull. Journal of Applied Poultry Research, 9(4), 453-459.
Feng, J., Liu, X., Xu, Z. R., Liu, Y. Y., & Lu, Y. P. (2007). Effects of Aspergillus oryzae 3.042 fermented soybean meal on growth performance and plasma biochemical parameters in broilers. Animal Feed Science and Technology, 134(3-4), 235-242.
Garcı́a-Estepa, R. M., Guerra-Hernández, E., & Garcı́a-Villanova, B. (1999). Phytic acid content in milled cereal products and breads. Food research international, 32(3), 217-221.
Gibson, R. S., Yeudall, F., Drost, N., Mtitimuni, B., & Cullinan, T. (1998). Dietary interventions to prevent zinc deficiency. The American journal of clinical nutrition, 68(2), 484S-487S.
Hosoi, T., Ametani, A., Kiuchi, K., & Kaminogawa, S. (2000). Improved growth and viability of lactobacilli in the presence of Bacillus subtilis (natto), catalase, or subtilisin. Canadian journal of microbiology, 46(10), 892-897.
Hu, Y., Wang, Y., Li, A., Wang, Z., Zhang, X., Yun, T., & Yin, Y. (2016). Effects of fermented rapeseed meal on antioxidant functions, serum biochemical parameters and intestinal morphology in broilers. Food and Agricultural Immunology, 27(2), 182-193.
Kanani, P., Hosseintabar-Ghasemabad, B., Azimi-Youvalari, S., Seidavi, A., Laudadio, V., Mazzei, D., & Tufarelli, V. (2020). Effect of dietary sesame (Sesame indicum L) seed meal level supplemented with lysine and phytase on performance traits and antioxidant status of late-phase laying hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 33(2), 277.
Niba, A. T., Beal, J. D., Kudi, A. C., & Brooks, P. H. (2009). Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. African Journal of Biotechnology, 8(9).
Olagunju, A. I., & Ifesan, B. O. (2019). Changes in nutrient and antinutritional contents of sesame seeds during fermentation. Journal of Microbiology, Biotechnology and food sciences, 2019, 2407-2410.
Olude, O., George, F., & Alegbeleye, W. (2016). Utilization of autoclaved and fermented sesame (Sesamum indicum L.) seed meal in diets for Til-aqua natural male tilapia. Animal Nutrition, 2(4), 339-344.
Palacios, M.C., Harson, M., Sanz, Y. and Rosell, C.M. (2008). Selection of lactic acid bacteria with high phytate degradation activity for application in whole wheat bread making, LWT. 41(7), 82–92.
Ranjitkar, S., Karlsson, A. H., Petersen, M. A., Bredie, W. L., Petersen, J. S., & Engberg, R. M. (2016). The influence of feeding crimped kernel maize silage on broiler production, nutrient digestibility and meat quality. British poultry science, 57(1), 93-104.
Sengor, E., Yardimci, M., Cetingul, S., Bayram, I., Sahin, H., & Dogan, I. (2007). Short Communication Effects of short chain fatty acid (SCFA) supplementation on performance and egg characteristics of old breeder hens. South African Journal of Animal Science, 37(3), 158-163.
Sugiharto, S., & Ranjitkar, S. (2019). Recent advances in fermented feeds towards improved broiler chicken performance, gastrointestinal tract microecology and immune responses: A review. Animal Nutrition, 5(1), 1-10.
Sun, H., Jiang-Wu, T., Xiao-Hong, Y., Yi-Fei, W., Wang, X., & Feng, J. (2012). Improvement of the nutritional quality of cottonseed meal by Bacillus subtilis and the addition of papain. International journal of Agriculture and Biology, 14(4).